Tapas eten in Spanje

Iedereen die in Spanje is geweest kent het woord wel; tapas. Dit is het meervoud van tapa, oftewel: kleine hapjes. Verschillende soorten kleine hapjes op verschillende bordjes bij elkaar. Het wordt door iedereen aan tafel gedeeld, waardoor iedereen een beetje van alles eet. Heel gezellig natuurlijk, en de Spanjaarden kunnen er geen genoeg van krijgen! Zo kom je als toerist ongetwijfeld in aanraking met tapas.

Tapas in Málaga

Een van de tapas hoofdsteden van Spanje is wel Málaga. Vooral in het oude centrum van de stad zie je overal plekken waar je tapas kunt eten. Een van de bekendste tapas plekken in Málaga is dan ook El Pimpi. Bij dit restaurant zijn vele beroemdheden geweest, het is deels eigendom van Antonio Banderas.

Tapas in Andalusië

In Andalusië, de meest zuidelijke provincie van het Spaanse vasteland waar ook Málaga toe behoord, is het helemaal in de cultuur verweven. Als je een biertje besteld krijg je er soms zelfs al gratis een tapa bij. Dit gebeurt niet alleen in Málaga, maar ook in bijvoorbeeld Sevilla en Cordoba. En dat is precies de levensstijl van het zuidelijke Spanje. Een biertje met een paar olijven, op elk moment van de dag. Wat zijn echter de beste tapas om te eten? En waar komt dit gebruik vandaan?

Geschiedenis van de tapas

Men zegt dat de tapa is geboren rond het jaar 1500. Het had met keizer Karel V te maken. Hij was koning van Spanje en van de Zuidelijke Nederlanden. Hij vertrok vanuit Spanje naar Nederland en vond dat de ruiters wel erg vaak in de herbergen stopten om iets te drinken. Ze zaten dan ook vaak dronken op hun paard. Keizer Karel V orderde toen dat bij de drank altijd iets te eten moest worden aangeboden. Hierdoor dronken de ruiters niet enkel en alleen maar. Ze aten er ook iets bij. In Spanje is dit gebruik gebleven.

Van een tussendoortje tot maaltijd

Toch was de tapa een tussendoortje. In steden in het zuiden van Spanje kun je het tegenwoordig echter ook gewoon consumeren als maaltijd. Je eet gewoon heel veel kleine hapjes. Een lijst met de voorbeelden van de tapas wordt hieronder weergegeven. De soorten tapas verschillen wel heel erg sterk per regio. In het noorden heb je vaak pintxos, broodjes met vis vlees of iets anders. In het zuiden doet men niet zo veel aan broodjes.

Tapas voorbeelden

  • Chrizo al Vino, chorizo worst in wijn
  • Gezouten amandelen
  • Olijven
  • Calamares (gefrituurde inktvis)
  • Gazpacho (een soort groentensoep uit Andalusië)
  • Pimientos verde (gezouten groene pepers)
  • Albondigas (gehaktballen in tomatensaus)
  • Gambas al Pil Pil (garnalen in heel veel knoflook)
  • Tortilla de patatas (een soort omelet met aardappelen)
  • Caracoles (slakken)
  • Aioli met bijvoorbeeld brood
  • Patatas brava (patat welke pikant is gemaakt)
  • Cola de toro (stierenstaart)

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.